Cold War, Agrarian Reform and Agro-food heritage: the State-owned Pisco Enterprise (Chile, 1970-1973)

Authors

Abstract

The Empresa Pisquera del Estado aimed to create a symbol of pres­tige for the socialist revolution in Chile from the emblematic and patrimonial distillate of Chile. At the same time, it represented the radicalization of the Agrarian Reform and aimed to legitimize the expropriation of vineyards according to the criteria establi­shed by Benito Marianetti. The research was carried out based on the minutes of the main pisco cooperative, the press of the time and personal interviews in the context of the political struggles and international tensions of the Cold War. It is found that the lack of planning, the excess of improvisation and the ideological contradictions of the governing forces compromised the viability of the project.

Keywords:

Agrarian REform, Cold War in Chile, History of viticulture, Agri-food heritage, History of distillates, History os state entreprises

Author Biographies

Alessandro Santoni, Universidad de Santiago de Chile

Licenciado en Ciencias Políticas por Universidad de Florencia (2002) y Doctor en Historia por la Universidad de Bolonia (2006). Académico del Instituto de Estudios Avanzados, Universidad de Santiago de Chile.

Evguenia Fediakova, Universidad de Santiago de Chile

Historiadora por la Universidad Estatal Lomonosov de Moscú (1989), Rusia; Doctora en Ciencias Políticas por el Instituto de Economía Mundial y Relaciones Internacionales de la Academia de Ciencias de Rusia, Moscú (1993). Académica del Instituto de Estudios Avanzados, Universidad de Santiago de Chile.

Pablo Lacoste, Universidad de Santiago de Chile

Licenciado en Historia (Universidad Nacional de Cuyo); doctor en Historia (Universidad de Buenos Aires. Académico del Instituto de Estudios Avanzados, Universidad de Santiago de Chile.